Spoed

Contact voor noodgevallen

Heeft u een spoedgeval buiten onze openingstijden? Dan kunt u op zaterdag en zondag (m.u.v. feestdagen) van 08:00 tot 20:00 uur telefonisch contact opnemen met de dienstdoende dierenarts in Almere via telefoonnummer 036-7601020. 

Voor telefonisch overleg worden kosten in rekening gebracht.

Buiten deze uren, als de praktijk gesloten is, belt u voor spoedgevallen met:

  • Spoedkliniek Amsterdam: 020-740 06 00 of
  • Dierenziekenhuis Evidensia Amsterdam: 020-308 07 50 of
  • Dierenziekenhuis Evidensia Nieuwegein: 030-202 70 70 of
  • Spoedkliniek Midden Nederland: 0900-222 30 00.

Hoe weet ik of het een spoedgeval is?

Elke levensbedreigende situatie is een spoedgeval. 
In de volgende situaties dient u direct contact op te nemen met de kliniek:

  • Aanrijdingen: Na een aanrijding zijn verwondingen niet altijd van buitenaf zichtbaar. De ernst van de problemen kan soms lastig in te schatten zijn. Wij adviseren daarom na een (vermoedelijk) aanrijding uw dier altijd na te laten kijken. 
  • Acute allergische reactie: Een acute allergische uit zich vaak in zwellingen van de kop of plekken op de huid. Er kan ook jeuk ontstaan en uw dier kan (ernstig) benauwd worden. Door middel van een injectie met corticosteroïden kan de allergische reactie tegen worden gegaan. 
  • Acute oogproblemen: Hierbij moet u denken aan een beschadiging van de oogbol (bijv. door een krab of kras), een plotseling uitpuilend oog of een vergrote oogbol (glaucoom). Een snel bezoek aan de dierenarts biedt de grootste kans het oog te behouden. 
  • Benauwdheid: Er zijn verschillende oorzaken voor benauwdheid. Door toediening van zuurstof en/of medicatie wordt geprobeerd het dier te stabiliseren en comfortabel te maken, waarna verder onderzoek kan worden verricht voor het stellen van de juiste diagnose. 
  • Bloedingen: Bij een ernstige (slagaderlijke) bloeding dient u direct in te grijpen door de bloeding af te klemmen met een verband of schone doek. Daarna moet u direct naar de dierenarts voor verdere behandeling.
  • Brandwonden: Brandwonden dient u in eerste instantie goed te spoelen met veel water. Dit beperkt de schade na afloop. 
  • Fracturen: Hoewel breuken niet levensbedreigend zijn, adviseren wij wel direct contact op te nemen. Stabiliseer de patiënt en bescherm eventuele open breuken tijdens het transport naar de kliniek. Laat de patiënt niet zelf lopen bij het vermoeden van een breuk. 
  • Inname van vreemde voorwerpen: Indien u het vermoeden heeft dat uw hond of kat een vreemd voorwerp heeft opgegeten (bijv. een sok, speeltje, etc.), neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de kliniek. Bij tijdig ingrijpen kunnen we de patiënt laten braken. Als dit niet meer mogelijk is, bestaat de kans dat het vreemde voorwerp vast loopt in de maag of darmen. Dit kan ertoe leiden dat er een operatie nodig is om het vreemde voorwerp te verwijderen. 
  • Maagtorsie: Een maagtorsie zien we vooral bij de grote hondenrassen. De hond heeft plots een bolle buik, maakt loze kokhalsbewegingen, wordt suf en kan benauwd zijn. Dit probleem is levensbedreigend en kan al snel fataal aflopen. 
  • Niet-vorderende bevalling: Zodra uw teef of poes tijdens de bevalling begint met persen, is het belangrijk dat er vlot een pup/kitten geboren wordt. Als uw dier constant perst zonder resultaat dient u contact op te nemen met de kliniek. 
  • Oververhitting: Oververhitting treedt vooral op in de warme zomermaanden, bijvoorbeeld na langdurig verblijf in een hete auto of een lange wandeling. Het dier hijgt flink en wordt suf. Start voor vertrek naar de kliniek alvast met het koelen van de patiënt door deze flink nat te maken met lauw water. 
  • Plaskater: Een plaskater is een kater die niet meer kan plassen, meestal door een obstructie in de plasbuis. Het valt op dat de kater regelmatig naar de kattenbak gaat zonder dat er iets uitkomt en/of dat de kater veel aan de penis likt. Bij een langdurige verstopping wordt de kat erg suf en gaat braken. Als de verstopping niet snel verholpen wordt, kan dit leiden tot een niervergiftiging en zal de kat uiteindelijk overlijden. 
  • Vergiftigingen: Bel bij het vermoeden van een vergifiting altijd naar de kliniek voor advies. Op www.vergiftigingen.info kunt u nazoeken of de ingenomen stof giftig is voor dieren. Neem, mits mogelijk, de verpakking van de ingenomen stof mee naar uw afspraak.  
  • Verwondingen: Bij wonden die gehecht moeten worden is het verstandig deze zo snel mogelijk te laten behandelen. Hierdoor wordt het risico op wondinfecties verkleind. Daarnaast iseen verse wond gemakkelijker te behandelen wat een positief effect heeft op het herstel.