Weetjes

Samenwerkende Dierenartsen Almere

Onze praktijk is onderdeel van de Samenwerkende Dierenartsen Almere.

Voor spoedgevallen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag kunt u bellen met de centrale doktersdienst. Het tel.nr. is 0900-1515.

Giardia besmetting

De laatste tijd zien wij bij heel veel dieren een giardia besmetting.

Giardia is een darmparasiet die bij veel verschillende dieren en ook mensen voorkomt. Het is bij honden een van de meest voorkomende.


Giardia wordt overgedragen door contact met besmette ontlasting, water of voer.

Ongeveer 5-16 dagen na besmetting komt het tot uiting, na ongeveer 7 dagen begint het dier cysten uit te scheiden.

Meestal merk je niets van een giardia besmetting, maar bij zwakke of jonge dieren zie je vaak terugkomende diarree, die slijmerig, stinkend en brijachtig dik is.

Daarnaast wordt de voeding slechter opgenomen en valt een dier af en heeft het minder energie. De eetlust blijft hetzelfde.

Volwassen dieren vertonen vaak geen symptomen, maar kunnen dus wel andere dieren besmetten!

Ze zijn dus symptoomloze dragers.

Het is niet eenvoudig om de diagnose te stellen aangezien een geïnfecteerd dier niet altijd cysten uitscheidt, daarom zien we graag ontlastingsmonsters van 3 dagen achter elkaar en als er meerdere dieren in huis zijn ook van de andere dieren, ook al vertonen deze geen klachten.

Met deze ontlasting kunnen we een snaptest doen om het dna van cysten aan te tonen.

De behandeling van giardia bij honden en katten bestaat uit een 5 daagse kuur met Panacur, deze moet na 14 dagen herhaald worden.

Het allerbelangrijkste is om herbesmetting te voorkomen, denk hierbij aan het schoonmaken en desinfecteren van de vacht, anus en achterhand, de omgeving, mand, kleed, speelgoed etc, maar ook de poep op het uitlaatveldje of in het bos.

Stages

Onze Dierenkliniek is een door Aequor erkende stage-organisatie waar Paraveterinairen ervaring op kunnen doen.

Onze voorkeur gaat uit naar 3e- en 4e jaars Paraveterinairen.

Nadere informatie kan verkregen worden door een email met informatie en een c.v. te sturen naar info@dierenkliniekalmerebuiten.nl tav mw. D.M.L. Dieben.